تاریخچه

موزه هفت تپه در محوطه هفت تپه در جوار بقایای ساختمانی و معماری تاریخی آن بنا شده است.
در فصل دوم کاوش هفت تپه در سال 1345 با توجه به کثرت و اهمیت آثار به دست آمده، نیاز به ساخت موزه‌ای محلی در جوار محوطه تاریخی با کارکرد نمایشی و پژوهشی، آزمایشگاهی برای مرمت آثار و اشیا و محلی برای اقامت هیئت باستان‌شناسی از طرف شادروان دکتر عزت الله نگهبان، سرپرست کاوش‌های هفت تپه مطرح شد. به این ترتیب عملیات ساختمانی موزه هفت تپه با مساحت 1475 مترمربع در بهار 1349 با الهام از معماری ایلامی و بومی منطقه با ساختمان آجری و طاق‌های سیمانی که تداعی کنندۀ معماری ایلامی است و باغ موزه‌ای که از سبک باغ ایرانی الهام گرفته بود، همزمان با کاوش‌های دکتر نگهبان آغاز شد.

شکل 1: ساخت تاسیسات اقامتی در مجاورت موزه

با اتمام ساخت بنا در یک طبقه، این موزه در اردیبهشت 1352 افتتاح گردید و تحت عنوان موزه محلی (باستان‌شناسی) با هدف نمایش، نگهداری و حفاظت آثار بدست آمده از محوطه تاریخی هفت تپه آغاز به کار کرد. در ساخت موزه وزارت نفت ایران، وزارت فرهنگ و هنر، استانداری خوزستان، وزارت برنامه و بودجه و طرح نیشکر هفت تپه همکاری‌های ارزنده‌ای داشتند. در بخشی از باغ موزه این مجموعه، اتاق‌هایی برای اقامت هیئت باستان‌شناسی نیز ساخته شد.

شکل 2: ورودی باغ موزه هفت تپه در زمان تاسیس

متاسفانه در سال 1359 بدلیل بمباران‌های ناشی از جنگ تحمیلی عراق، موزه تعطیل و اشیای آن به مراكز ديگر انتقال داده شد. موزه در اسفند 1380 توسط پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت‌تپه مجدداً بازگشایی و ساماندهی گردید. بخش نمایشی آن اشیای تاریخی و بخش پژوهشی، نتیجه مطالعات و تحقیقات کارشناسان پایگاه را در بر می گرفت. این موزه در ابتدا دارای 6 سالن بوده است اما به دلیل حجم بالای اشیا که در کاوش‌های بعدی به دست آمده بود، خصوصاً کتیبه‌ها و نبود مکانی برای نگهداری آنها، در سال 1384 سه سالن از موزه که به حیاط مرکزی منتهی می شوند جدا شده و به عنوان مخزن و تالار کتیبه‌ها مورد بهره برداری قرار گرفت. ساختمان موزه هفت تپه در 21 ارديبهشت 1365 همراه با محوطه تاريخي هفت تپه با شماره 1717 در فهرست آثار ملي ثبت شد.

شکل 3: سالن های موزه قبل از بازسازی سال 97-1396

سال 1396 و 1397 فصلي نوبراي موزه هفت تپه بود. طي اين دو سال در دو فاز، عمليات نوسازي و بهسازي در كف، ويترين‌ها، طبقه بندي ويترين‌ها با طراحي، نورپردازي و رنگ متفاوت به منظور نزديك شدن به استانداردهاي موزه‌اي انجام شد.

شکل 4: سالن های موزه بعد از بازسازی سال های 97-1396